Voorgesteld: Het Naama Vrouwenkoor!

geplaatst in: Geen categorie | 2

phpThumbOp het Groot Dordrechts Korenfestival komt ook het vooraanstaande Naama Vrouwenkoor uit Israël, waarmee het Ivrietkoor een lied ten gehore zal brengen.

Het Naama Vrouwenkoor wordt geleid door mevrouw Pnina Inbar en het koor streeft altijd naar het excelletie. Het repertoire bestaat uit klassieke muziek in haar volle breedte, maar ook uit Israëlische muziek en spirituals. Zij geven concerten, treden op bij festivals en doen mee aan competities. Daarnaast introduceren zij ‘klassiek’ aan allerlei publiek.

Het koor bestaat uit twintig zangeressen, allen muzikaal geschoold. Zij worden met met piano of orkest begeleid, soms met andere ensembles. Ook treden zij zelf in kleinere ensembles op.
Zij wonnen vele prijzen op internationale competities, zoals de Mendelssohn competitie in Duitsland (1996).

Koorlid Theo bezocht het koor in Israël. Lees hieronder zijn verslag van een repetitie-avond (Vervolgd)!

Zo zegt de naam Naama je niets. En zo weet je dat het een vrouwenkoor uit Israël is.
Zo zegt de naam Pnina Inbar je niets en zo weet je dat het de dirigente is van genoemd koor.

In maart 2015 was ik in Israël en verbleef in kibbutz Inbar. Op dat moment kwam er onverwacht een e-mailbericht vanuit Nederland: ‘je kunt de repetitie van het dameskoor Naama bijwonen’.

Zodoende wendde ik de steven van mijn auto richting Benyamina om de dames van het koor te horen zingen en te zien repeteren.

Het koor staat onder leiding van de zeer ervaren Pnina. Al meer dan 20 jaar heeft zij de leiding over dit koor. Een groep van een kleine 20 dames repeteert die avond zeer intensief.

Deze zomer gaan zij op reis naar Estland om daar werken van o.a. Veljo Tormis uit te voeren. Wie van koormuziek houdt en er wat van weet, weet dat dit niet de meest gemakkelijke muziek is en dus is studie vereist. Naast een reis naar Estland staat een reis naar Nederland op de agenda. In september zijn zij te gast bij ons koor om op te treden tijdens het Dordts koorfestival.

Het was grappig om te zien hoe het er aan toegaat. Een soort van buurthuis is het, waar de repetitie plaatsvindt. De stoelen worden opgesteld in een rondje en er worden vloerkleden uitgerold om het geluid wat beter tot zijn recht te laten komen. Dan volgen de nodige ademhalingsoefeningen en als de adem stroomt en de kelen gesmeerd zijn volgt het instuderen per partij.

Er wordt een uur hard gewerkt en dan is het pauze met, ja, een min of meer complete maaltijd. Per avond verzorgt iemand het eten. Het is daar dus repeteren en  avondeten tegelijk. Het koor is van meer dan amateuristisch niveau en wij kunnen er (nog) niet aan tippen.

Het zal een belevenis worden om met hen samen op te treden! En wat zal Eli, Eli mooi klinken!

Erg benieuwd  ben ik naar het werk dat zij in het Nederlands zullen zingen. Ik heb ze al in het Ests horen zingen en gezien de zorgvuldigheid waarmee er gewerkt wordt verwacht ik een stralend ‘daar bij de molens’of bijv. ‘Tulpen uit Amsterdam”

Erg leuk om hen te ontmoeten, daar in Giv’at Ada en zeker straks ook in Dordrecht. Ik werd warm ontvangen en had er een aparte avond in mijn vakantie. Naama, van harte welkom in Dordrecht. Wij verheugen ons op de komst van de dames!

Theo van der Leer

2 Antwoorden