Eind april verleende het Ivrietkoor een muzikale bijdrage aan de Jom Ha Sjoa (dag van de vernietiging) herdenkingsdienst in de Laurenskerk in Rotterdam.

Op 12 april 1951 besloot het Israëlische parlement, de Knesset, om jaarlijks de 6 miljoen slachtoffers te gedenken, die de Tweede Wereldoorlog onder de joden gemaakt had.

De volgende liederen werden gezongen: 

Kina, Koralim, Al Kol Ele en Yesh Prachim. Met solozang van Hannah en Doron.

Een aantal strijkers, de pianist Sefanja Severin en chazzanit Hannah Verhulst verleenden hun medewerking aan deze herdenking.

Verslag

Gedenken zonder daden is zinloos

Gedenken moet een positief doel hebben: de toekomst bewaren voor het onheil, dat behalve Joden ook anderen kan treffen als we uit zelfbehoud nalaten alle vormen van discriminerend gedrag te bestrijden.

Dat was het thema van de gedenkdag voor de slachtoffers van de Sjoa die gehouden werd in de Laurenskerk in Rotterdam op zondag 22 april 2018.

Ons eigen Ivrietkoor “Al Naharot”, verleende medewerking en zong onder leiding van Doron Peper prachtige herdenkingsliederen.

Het vertrouwde strijkkwartet: Freek van Diest (altviool), Ruzana Tsymbalova en Diana Byarzati (viool) Ivan Noguira (cello) en onze vaste pianist Sefanja Severin, begeleidden ons koor.

De akoestiek is prachtig in deze kerk en kwam duidelijk tot zijn recht toen Hannah het ontroerende El Male Rachamiem zong. Iedere keer weer als zij de concentratiekampen benoemt krijg ik een brok in mijn keel. Ook als zij het lied: Unter dayne vayse Shtern zingt, komt dat heel erg binnen. Doron begeleidde haar met alleen gitaar en dat doet recht aan het lied.

Ik ben dankbaar dat we met ons enthousiaste unieke koor, ondanks al onze verschillen, gezamenlijk kunnen herdenken. Gezien de vele positieve reacties komt onze boodschap van verdriet maar ook van hoop goed over.

Bertie Rodrigues
Mei 2018

  • Uitvoering: Sjoa-herdenking
  • Plaats: Laurenskerk, Rotterdam
  • Datum: 22 april 2018
  • Bezoekers: 300