Omdat ze niet veel Israëlische/joodse mensen kende in Nederland, heeft ze voor dit koor Al Naharot gekozen.

“El” (gefingeerde naam) zit sinds 2014 op het koor Al Naharot.

Zij is in 1950 geboren in Polen. Toen ze 7 jaar was emigreerde zij met haar ouders naar Israël en toen ze 29 jaar was emigreerde ze zelf naar Nederland omdat ze een studie ging volgen in de kunst.

El is getrouwd en samen hebben ze een dochter en wonen ze in Rotterdam.

El is natuurlijk zeer geïnteresseerd in kunst, literatuur, film, muziek en de tuin.

Zo deed ze vrijwilligers werk in de Arboretum tuin in Rotterdam en zij begeleidde mensen met een verstandelijke beperking in de moestuin.

Verder gaf zij conversatieles aan vrouwen in het buurthuis en ze heeft Hebreeuwse les gegeven.

El houdt ook van wandelen, met vriendinnen koffie drinken en kletsen.

Een jaar heeft ze op de saxofoon gespeeld, het is een expressief instrument en El geniet daar van. Ook had ze een paar jaar les in het bespelen van de Didgeridoo, want ze houdt van reizen en zo heeft ze ook Australië bezocht.

En soms gaat ze op vakantie naar Israël, daar wonen nog vrienden van haar.

Omdat ze niet veel Israëlische/joodse mensen kende in Nederland, heeft ze voor dit koor Al Naharot gekozen.

El zit op Israëlisch dans en daar kwam ze Marjan tegen, die al op het koor zat en Marjan vertelde over het koor en zo is het gegaan.

Toen ze de eerste avond kwam werd ze zo blij ontvangen, ze voelde zich zó welkom, dat zij uit Israël, zo werd binnen gehaald, dat vond ze heel fijn.

En nog steeds komt ze graag naar het koor. Vooral omdat ze met de Israëlische mensen Ivriet kan spreken, ze kan praten over de achtergrond die ze delen, want El heeft ook in het Israëlische leger gezeten.

Het Israëlisch/joodse aspect is voor El heel belangrijk en de Hebreeuwse liedjes. Veel liederen kent ze al, maar Doron maakt er een heel nieuw arrangement van en dan wordt het weer iets leuks!

El vindt de mensen op het koor vriendelijk, ze vindt de sfeer fijn en er is een duidelijk leiding van Jan, Bertie en Doron en dat vindt ze goed.

Daarbij komt dat ze vindt dat Doron het heel goed doet!

Het leuke van dit koor vindt ze ook dat het een amateuristisch koor is en met haar niveau past El er precies in.