4 mei-herdenking: Joodse kinderen in het bijzonder

geplaatst in: Geen categorie | 0

— Lees onder dit bericht het verslag van deze dag —

Elk jaar op 4 mei worden in heel Nederland de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdacht. Het herdenkingsconcert, dat op 4 mei gepresenteerd wordt door de Stichting Bijzondere Concerten op verzoek van de Gemeente Dordrecht, heeft dit jaar wel een heel speciaal karakter.

De Stichting wil dit jaar aandacht wijden aan de 1.800.000 kinderen onder de 14 jaar, die vermoord werden tijdens die oorlog.

Het is belangrijk dat ook kinderen en jonge mensen zich bewust worden van de verschrikkelijke gevolgen, die een oorlog met zich mee kan brengen.

Daarom is de bijdrage van leerlingen van het Dalton College van groot belang. Zij zingen o.l.v. hun muziekleraar over de slagvelden, over de oorlogsslachtoffers en over wat volwassenen de wereld aandoen.

Er wordt verteld over Yad Vashem, het oorlogsherinneringmonument in Jeruzalem, over de gruwelijke kindertransporten vanuit gevangenkamp Vught naar de vernietigingskampen en over het verzet in verschillende vormen.

Muzikale medewerking wordt verleend door het Ivrietkoor “Al Naharot” uit Dordrecht o.l.v. dirigent Doron Peper, een strijkkwartet en pianobegeleiding.

Er worden bijpassende lichtbeelden vertoond.

De opening wordt verricht door de burgemeester van Dordrecht: de heer W.A.Kolff.
Het herdenkingsconcert is aansluitend na de kranslegging bij het Sumatraplein.
Bekijk alvast het het programmaboekje.
Locatie: Wilhelminakerk Blekersdijk 41 te Dordrecht

 

Verslag Bertie 4 mei 2018

Op 4 mei 2018 trad ons koor weer op, nu allemaal in stemmige, paarse kleding om de sfeer die we uit wilden weergeven, op deze nationale dodenherdenking, te benadrukken. Elk jaar op 4 mei worden in heel Nederland de slachtoffers van de tweede wereldoorlog herdacht.

Dit herdenkingsconcert had een bijzonder thema: Je moet het je kinderen vertellen.
Er werd verteld dat er bijna 2 miljoen kinderen onder de 14 jaar in de vernietigingskampen omkwamen..

Omdat het van groot belang is dat ook kinderen en jonge mensen zich bewust moeten worden welke verschrikkingen oorlogen met zich meebrengen, was er contact gezocht met een middelbare school in Dordrecht. Enkele leerlingen zongen tijdens de herdenking een lied over de slagvelden en over slachtoffers en ze vroegen: Kan iemand ons vertellen waarom?

Afwisselend zong het koor en vertelde Bertie Rodrigues over de kinderen van Kamp Vught, over haar eigen onderduikperiode en over het verzet.

Met lichtbeelden die aangeleverd waren door ons koorlid Francies werd nog duidelijker hoe schrijnend de oorlog voor ons Joodse volksdeel is geweest,

Door ons Ivrietkoor olv. Doron, met begeleiding van een strijkkwartet, een pianist en solist Hannah, werd een waardig herdenkingsconcert aangeboden aan de Dordtse bevolking.

Aanwezig: 400 belangstellenden.